Tässä jutussa käymme läpi ominaisuuksia, jotka tekevät TimeZinestä verkkolehden. Samalla avaamme ajattelua tuotteen taustalla, kuten käyttötapoja, luettavuutta, saavutettavissa olevia hyötyjä, kulurakennetta, tuotantoprosessia ja parhaita käytäntöjä.
TimeZine on “aito” verkkolehti, se on suunniteltu ruudulta luettavaksi ja sähköiseen julkaisutoimintaan. Tämä on tärkeää kertoa, koska painotuotteeksi suunniteltuja lehtiä voi myös julkaista sähköisesti. Nämä näköislehdet tuotetaan hyvin edullisella tekniikalla, jopa ilmaiseksi, ja näköislehti on aivan kelpo tapa tukea painetun lehden levikkiä. Itsenäiseksi julkaisuksi se istuu kuitenkin heikommin, koska aidon verkkolehden nopeus, tekninen ylivoima ja edullisuus ovat niin ilmiselviä.
Lehden tapa viestiä
Visuaalinen journalismi myy lehden journalistista sisältöä, opastaa lukijaa ja tukee kerrontaa. Se antaa lehdelle identiteetin ja vaikuttaa ratkaisevasti lukemisen helppouteen. Tässä kohtaamme ensimmäisen ratkaisevan eron painettuun lehteen.
Verkkolehden luettavuuteen on kiinnitettävä kaksin verroin enemmän huomiota kuin painotuotteeseen, koska verkkolehteä pitää kyetä lukemaan kaikilla päätelaitteilla. Ominaisuutta kutsutaan responsiivisuudeksi, hyvin toteutettu verkkolehti on luettavissa hyvin erilaisilta näytöiltä. Älypuhelinten näytön kapeus vaikuttaa rajusti ruudulta luettavan materiaalin esittämiseen. Olemme automatisoineet responsiivisuuden niin pitkälle, kuin teknologia sen mahdollistaa, mutta siitä huolimatta se edellyttää edelleen hieman ylimääräistä toimituksellista huomiota.
Lehti on mainio käyttöliittymä maailman näkemiseen, kokemiseen, ymmärtämiseen ja selittämiseen. Painotuotteissa tekstillä ja kuvalla on tehty ihmeitä. Verkkojulkaisussa journalistin työkalupalettiin saadaan huomattavasti lisää instrumentteja, koska TimeZine on täysin multimediaalinen, eli siihen voidaan tuoda kaikki ne esitystavat, jotka internetissä ovat tarjolla. Nämä “rikasteet” voivat olla interaktioita, hypertekstejä, animaatioita, äänitiedostoja tai videoita.
Verkkolehti on aidosti lehti siksi, että se seuraa uskollisesti mallia, joka on syntynyt painettuun esikuvaan. Molemmissa alustoissa toimivat yhtenäinen tapa tehdä artikkelityyppejä, käyttää kuvaa, typografiaa, sarjallisia merkintätapoja sekä suuri määrä yksityiskohtaisia käytäntöjä sisällysluettelosta, toimitusten rakenteisiin ja ilmoitustilan myyntiin.
TimeZine ja visuaalisuus
Olemme painottaneet Verkkolehtemme ominaisuuksissa erityisesti ulkoasun muokattavuutta. Rakenne on tehty joustavaksi kaikin mahdollisin keinoin. Rakenne-elementtejä voi tuoda suoraan kirjastosta sivulle, artikkelit voidaan stilisoida myös visuaalisesti ennen julkaisua ja toimittajalla on käytössään maailman edistynein sivunrakennustyökalu, jonka käyttö ei edellytä lainkaan koodaustaitoja ja joka on oikeasti niin nopea, että se sopii päivittäiseen julkaisemiseen.
Kun TimeZine toimitetaan asiakkaalle, prosessi kestää muutaman viikon, koska taittopohjat (template) rakennetaan valmiiksi. Sisällöntuotantovaiheessa kirjoittaja voi yhdellä klikkauksella määritellä jutun visuaalisen ilmeen, joka on sellaisenaan valmis julkaistavaksi. Jokaisen jutun visuaalinen ja muu editointi on silti edelleen mahdollista ennen – ja jälkeen – julkaisemisen. Visuaalisen editorin käyttökoulutus sisältyy aina toimitukseen ja myös sen hintaan.
Helppokäyttöisyys tuottaa hyvää arkea
TimeZinen käyttöliittymää on muokattu myös ylläpitäjän työn helpottamiseksi. Toimituksellinen työ tapahtuu ympäristössä, jonka käyttö vaatii oppimista ja jonka alkuperäinen muotoilu ei vastannut käsitystämme “helposta”, joten muokkasimme sitä.
Pelkistimme navigointia ohjausnäkymässä, joka on ensimmäinen käyttöliitymä, jonka lehden tekijä kohtaa. Nyt keskeiset toiminnot on tuotu suurina painikkeina selityksineen päänäkymään ja tehtävien hallinta on helppo hahmottaa.
Ulkoasun taittopohja valitaan yhdellä klikkauksella ja sisältö menee paikoilleen automaattisesti. Taittopohjia voidaan luoda niin paljon, kuin on tarpeen.