Alusta verkkolehdelle

Verkkolehti on
TimeZine on Timehouse Oy:n alusta verkkolehdelle, jolla voi tehdä internetissä julkaistavia aikakaus- tai sanomalehtiä.
Lehtiä voi lukea kaikilla päätelaitteilla ja sen tuotanto tapahtuu tavallisen internetselaimen avulla.

Mikä verkkolehti on ja kuinka se toimii
Samalla tavalla, kuin nipusta paperia syntyy lehti sitomalla sivut yhteen, verkkosivuista syntyy “lehti” lisäämällä tarvittava teknologia ja ominaisuudet. TimeZine on “aito” verkkolehti, se on suunniteltu ruudulta luettavaksi ja sähköiseen julkaisutoimintaan.
Aikaa kestäviä “uutisia”
Uutisten taitto etusivulla
Etusivun arkkitehtuuri perustuu juttujen keskinäiseen tärkeysjärjestykseen ja jutut tulevat näkyviin automaattisesti.

Juice teki miehen työn
Juice Leskinen jätti jälkeensä valtaisan tuotannon. Pääasiassa tunnemme hänet puhuttelevasta ja rikkaasta musiikillisesta tuotannosta, mutta myös hänen kirjalliset ansionsa ovat mittavat.

Arkkitehtuuri oli joskus kaunista
Eliel Saarinen (1873 – 1950) oli kansainvälisesti tunnettu suomalainen arkkitehti. Hänen päätyylisuuntansa olivat kansallisromantiikka ja jugend. Opiskellessaan teknisessä korkeakoulussa Eliel Saarinen tutustui kahteen muuhun nuoreen arkkitehtiin, Herman Geselliukseen ja Armas Lindgreniin. Kolmikko perusti 1896 arkkitehtitoimiston Gesellius, Lindgren & Saarinen.

Pelastetaan gorillat
Ihmiset ja gorillat ovat läheistä sukua – jaamme peräti 98,3 % perimästämme. Sukulaisuussuhde ei ole toiminut kuitenkaan gorillan eduksi: Ihminen tappaa näitä upeita eläimiä lihan vuoksi. Niitä pyydystetään myös lemmikeiksi ja uskomushoitojen tarpeisiin. Lisäksi elinympäristön tuhoutuminen ja pilaantuminen uhkaavat gorilloja.

Dinosaurusten kehittyminen ja kukoistus
Nimi Dinosaurus tarkoittaa hirmuliskoa ( kreikk. deinos, ‘hirmuinen’ ja sauros, ‘matelija/lisko’). Nimen keksi vuonna 1842 englantilainen luonnontutkija Richard Owen. Eri dinosaurusten nimissä on erilaisia päätteitä ja muita osia, jotka kuvaavat niiden ominaisuuksia, esimerkiksi siivellisyyttä tai hampaita. Päätettä ‑saurus käytetään etenkin matelijamaisten eläinten nimissä, ja pääte ‑raptor (lat. ‘rosvo’) tarkoittaa saalistajaa ja petoa. Nimiä on annettu usein myös tutkijoiden ja löytöpaikkojen mukaan.

Edisty on työkalu muuntokoulutukseen
Yle uutisoi 11.6.2019 työmarkkinoiden murroksesta. Manpower Groupin toimitusjohtaja Matti Kariola puhui siitä, että on paljonkin aloja, joilla on aitoa työvoimapulaa ja huutava tarve osaajille. Hänen mukaansa ratkaisu on muuntokoulutuksen tuntuva nopeuttaminen.

Asfaltti muutti kaiken
Asfalttipäällysteet ovat öljystä jalostetun bitumin ja kiviaineksen seoksia, joita käytetään teiden päällystykseen. Asfalttipäällysteet luetaan betonin ohella kestopäällysteisiin toisin kuin esimerkiksi öljysora. Asfalttipäällysteistä puhuttaessa käytetään usein yleisnimitystä asfaltti (myös asvaltti). Asfaltti on myös nimitys luonnossa esiintyvälle bitumille.

Historian siipien havinaa
Sudenkorennot ovat ihmiselle hyödyllisiä, koska ne saalistavat ravinnokseen tuholaisiksi katsottuja hyönteisiä kuten hyttysiä ja paarmoja. Suurimman osan elämästään sudenkorennot elävät yleensä toukkavaiheessa veden alla, jolloin ne ovat erityisen ahnaita petoja. Suurimmat lajit voivat iskeä jopa pienten kalojen tai kalanpoikasten kimppuun. Sudenkorennot purevat ihmistä vain kiinni otettuina, mutta ne eivät ole myrkyllisiä.

Järvet ovat kansallisaarre
Suomessa on 187 888 järveä tai lampea, joiden pinta-ala on vähintään 0,05 hehtaaria. Näistä järvistä noin 56 000 on yli hehtaarin ja noin 2 600 on yli neliökilometrin suuruisia. Suomen järvien kokonaispinta-ala on 32 600 neliökilometriä.

Avioliitto
Ennen, hyvinä aikoina, oli avioliitto varsin yksinkertainen juttu. Kesäillan leppeässä hämyssä lavatanssien jälkeinen saattireissu teki helposti

Tupakointi
Ennen oli tupakointi hienoa hommaa. Tukkisavotassa istahdettiin polttelemaan perstupakat, herrakerhoissa tupruteltiin muhkeita sikareita ja fiinit naiset polttelivat
Pääkirjoitus
Lukemisen käytännöt muuttuvat ja digitalisoituvat
Viime vuonna julkaistussa gradussaan “Nuorten vapaa-ajan lukeminen: matkalla arvoteksteistä kokonaislukemiseen” Hanna Kangas kuvaa kehitystä, joka on vaikuttanut myös TimeZinen syntyyn ja sen rakenteessa tehtyihin valintoihin. Tämä pääkirjoitus referoi Kankaan tutkimusta lyhyesti.
Noin vuoteen 2012 ajoittuvan älypuhelimen läpimurron myötä netti on lähes jokaisen nuoren mukana ja vapaasti käytettävissä vuorokauden ympäri. Myös internetin käytön aloitusikä laskee jatkuvasti: tällä hetkellä yli puolet lapsista saa ensikosketuksen internetiin jo esikouluiässä tai nuorempana. Kymmenvuotiaana yhdeksän kymmenestä lapsesta on käyttänyt tietokonetta.
Lukeminen on pitkään käsitetty pääasiassa kirjallisuuden ja lehtien lukemisena. Kuitenkin lukemisen tavat, tekstimaailma sekä lukutaidolle asetetut vaatimukset ovat jatkuvassa muutoksessa. Nuorten sähköisten viestimien parissa käytetty aika on lisääntynyt koko 2000-luvun ajan, ja sosiaalista mediaa käyttävät lähes kaikki nuoret. Sosiaalisessa mediassa kuten verkossakin luetaan ja tuotetaan paljon tekstejä. Kaunokirjallisuuden lukemisen vähentyessä arvellaan lukemiseen käytetyn kokonaisajan jopa kasvaneen, jos siihen otetaan mukaan näytöltä ja ruudulta tapahtuva lukeminen. Kuitenkin etenkin poikien vähentynyt kirjallisuuden lukeminen on syytä ottaa vakavasti, koska sillä voi olla jopa yhteiskunnallisia vaikutuksia.
Nuorten lukemisesta on olemassa paljon tutkimustietoa (mm. PISA-tutkimukset 2000-luvulla), joihin peilaten voidaan arvioida lukemisessa tapahtuneita muutoksia.
Nuoret lukijat suosivat kaunokirjallisuutta edelleen painotuotteina, mutta tietokirjallisuuden ja sanomalehtien lukemisessa verkon merkitys kasvaa. Iltapäivälehtiä luetaan pääosin verkossa.
Vaikka tutkimusaineiston nuorille on luettu paljon heidän lapsuudessaan, ei lukemisella näyttäisi olevan positiivista yhteyttä ainakaan tyttöjen lukemisaktiivisuuteen, poikien osalta asia vaatisi jatkoselvittelyä. Lukemiseen nuoria kannustavat parhaiten tekstit, joita he voivat itse valita.
Tutkimuksen mukaan tytöt ovat aktiivisempia sekä kirjallisuuden sekä lehtien lukijoita kuin pojat. Myös tyttöjen lukemisen lajiskaala on laveampi kuin poikien. Sosiaalista mediaa käyttävät lähes kaikki nuoret, ja käyttöaste on korkea sekä tytöillä sekä pojilla. Suosituimpia sovelluksia ovat ne, joiden kautta ollaan vuorovaikutuksessa ystävien kanssa kuten Facebook tai Snapchat.